Skip to content

62 människor miste livet på arbetet 2023 - 5 viktiga åtgärder!

Cedrik Leijon Jan 10, 2024 11:54:38 AM

Artikel: Högsta antalet dödsfall på svenska arbetsplatser, identifierade 5 viktiga åtgärder från våra erfarenheter under 2023.
År:  2023 statistik
Nyckelord: Arbetsmiljö, regelefterlevnad, kompetensförsörjning, compliance, kommunikation, beteendeförändring, systematiskt miljöarbete, digitalisering, hållbarhetsrapportering
Författare: Cedrik Leijon


62 människor miste livet på arbetet 2023. Det är den högsta dödssiffran på 12 år enligt Arbetsmiljöverkets statistik, och högt över snittet för de senaste tio åren. Vi på Inphiz satsar på att 2024 blir året då vi vänder denna alarmerande trend och gemensamt skapar tryggare arbetsplatser för alla medarbetare.

Att försäkra sig om att anställda har rätt kompetenser och engagerar sig i säkerhetsfrågor är avgörande för att skapa en säkerhetskultur. Det kan bara skapas genom en beteendeförändring och systematiskt, förebyggande arbete. Olyckor och bristande säkerhet kan ofta härledas till en dålig förståelse för arbetsuppgifterna eller otillräcklig kompetens hos personalen. Detta resulterar i allvarliga konsekvenser ur flera perspektiv både för arbetstagare och arbetsgivare.   


Dödssiffran ökar på arbetsplatser

De sensate åren har sett en markant ökning av arbetsplatsolyckor med dödlig utgång och mörketalet på antal olyckor med frånvaro till följd av detta kostar arbetsgivare och samhället miljarder. Enligt forskning i Sverige uppgår beloppet till 8,5 miljarder (forskningsrapport 567 dödsolyckor mellan åren 2008-2019) i produktionsbortfall. En bidragande faktor till att dessa olyckor sker är bristen på ordentlig uppföljning av anställdas kompetens, hantering av riskbeteenden och utbildningar. När arbetsgivare inte prioriterar att säkerställa att deras personal har rätt kunskap och erfarenhet för att utföra sina arbetsupggifter riskerar de katastrofala följder. Detta inte bara leder till produktionsbortfall utan skapar även omfattande lidande för familjer, kollegor och anhöriga.
 

De 5 viktigaste åtgärderna

För att säkerställa en sund arbetsmiljö och minimera risken för olyckor finns det flera åtgärder som arbetsgivare bör vidta: 

  • Kontinuerlig utbildning och uppföljning: Erbjud regelbundna utbildningar och se till att personalen har nödvändiga färdigheter för sina roller. Uppföljning av kompetens och kunskap är avgörande. 

  • Tydlig kommunikation om säkerhet och utbildningsbehov: Förmedla vikten av säkerhet och uppmuntra öppen kommunikation om brister eller behov av ytterligare utbildning.
     
  • Investera i tekniska lösningar för kompetenshantering: Använd teknik för att säkerställa och effektivt hantera lagar och regler gällande kompetenskrav för alla befattningar på arbetsplatsen. Använda system kan ge en översiktlig bild av personalens kompetenser och behov.  

  • Öka förståelse för lagkrav och standarder:  Var medveten om förändringar av regelverk och författningar rikta informationen till alla med tydliga kommunikationsprocesser så att medvetenheten ökar hos alla för att minimera risken för att undvika böter och påföljder.

  • Skapa en säkerhetskultur som prioriterar säkerheten på arbetsplatsen: Främja en kultur där säkerhet prioriteras högt. Det handlar inte bara om att ha rätt kompetens, utan också att skapa ett beteendemönster med kommunikation som värdesätter säkerheten på arbetsplatsen.

Genom att implementera dessa åtgärder kan ni som företag bidra till att skapa en tryggare och säkrare arbetsmiljö samtidigt minimera risken för olyckor och incidenter på arbetsplatsen det höjer produktiviteten.


Varför Inphiz då?

Under 2022–2023, i våra kundmöten, piloter, förstudier och införandet av Inphiz, har vi identifierat några direkta åtgärder. Vi har gjort det komplexa i dessa utmaningar enkelt och tror att alla bör kunna genomföra dessa 5 punkter utan att de blir överväldigande projekt som är svåra att driva eller förankra. 

Säkerställ och förbättra arbetsmiljön med Inphiz
Att garantera en säker och effektiv arbetsmiljö kräver åtgärder som sträcker sig över flera områden. Inphiz är ett genomtänkt och enkelt verktyg som spelar en nyckelroll i att stödja arbetsgivare för att upprätthålla en säkerhetskultur och säkerställa personalens kompetens. 

Kontinuerlig utbildning och uppföljning 
Inphiz är en tjänsteplattform bestående av flera verktyg för att skapa och tillhandahålla kontinuerliga utbildningsmoduler, baserat på de krav som ställs på befattningar, roller och arbetsuppgifter. Genom att följa individuella kompetensnivåer ger verktyget arbetsgivare en total överblick över varje medarbetares färdigheter och identifierar områden som kräver automatiska förnyelser eller erbjuder tydliga karriärsvägar.

kpiartikel

Tydlig kommunikation och ta hjälp av Inphiz AI-assistent
Genom att analysera data om personalens kompetens och färdigheter kan Inphiz förse arbetsledning med insikter för att kommunicera tydligt om nya händelser och arbetsmiljöfrågor, som nyheter men även i mindre sociala grupper inom organisationen. Inphiz AI-assistent kan hjälpa medarbetarna genom att svara på frågor. Det möjliggör en förbättrad planering och anpassning av utbildningsprogram för att täcka eventuella luckor. Inphiz smarta hantering av kommunikationsmetoder gör att det är enkelt att kommunicera rätt information kring exempelvis styrdokument, policys, nyheter och lokala meddelanden till olika grupper inom organisationen. Dels riktad kommunikation till specifika siter, dels till microgrupper från ledning till medarbetare, men också mellan medarbetare och driftledare. All information kan hanteras så att medarbetarna bekräftar att de har läst och förstått den (läskvittens), vilket är av yttersta vikt vid eventuella rättsliga påföljder där arbetsgivaren har bevisbördan. 


laskvittens_artikel_-1

Smarta verktyg för kompetensförsörjning
Inphiz erbjuder en centraliserad plattform för att hantera och övervaka att kompetenskraven inom hela organisationen följs och vilka kostnader det medför. Genom att samla in och analysera data om anställdas erfarenheter, befattningar, certifikat och intyg säkerställer Inphiz att medarbetarna kan utföra sina arbetsuppgifter med rätt behörigheter. Vid tillsättning av nya projekt eller uppdrag med specifika kompetenskrav kan Inphiz automatiskt ge ett urval av lämpliga kandidater.

Efterlevnad av lagkrav och standarder 
Inphiz databas för lagar och regler, baseras på gällande arbetsmiljölagar och företagets egna preferenser som sätter standarden för efterlevnad. Det ger företaget och arbetsledningen trygghet i rollen som arbetsgivare, eftersom efterlevnaden av regler övervakas kontinuerligt. Databasen anpassas utifrån de lagkrav som gäller, och företagets egna standarder integreras. Arbetsgivare kan känna sig trygga i vetskapen om att regelefterlevnad och lagkrav följs, vilket innebär att konsekvenserna av eventuella uppdateringar direkt blir synliga.

Skapa en säkerhetskultur med ständig feedback och återkoppling
Det finns bara ett sätt att arbeta med att förankra och etablera en säkerhetskultur som är hållbar över tid. Superenkel och kraftfull kommunikation samlad på ETT ställe där alla, från anställda till leverantörer och kunder som använder Inphiz, kan organiseras i grupper. Detta skapar riktad information med tydlig återkoppling och uppföljning.
Genom att erbjuda verktyg för kontinuerliga pulsmätningar med medarbetarfrågor, som kan följas upp löpande, stödjer Inphiz skapandet av en säkerhetskultur och förändringsarbetet kring det. Fokus ligger inte bara på att upprätthålla kompetens utan även på att forma ett beteendemönster där säkerheten på arbetsplatsen är prioriterad.

enps_mockup

Inphiz fungerar som en digital partner där mycket av det manuella arbetet automatiseras som möjliggör fokus för rätt förbättringsåtgärder inom systematiskt arbetsmiljö- och kvalitetsarbete.

Summering
Genom att integrera Inphiz teknologi i företaget kan arbetsgivare visa på ett förebyggande och modernt arbete, attraktivt för alla generationer. Det skapar bättre förutsättningar för att aktivt och systematiskt förbättra säkerheten, minska risken för olyckor och främja en kultur där arbetsmiljön och säkerhet prioriteras högt.

Vill ni vara med och vända den ökade trenden av olyckor och dödsfall och tillsammans skapa framtidens säkrare arbetsplatser, då ser vi fram emot en kontakt!

Vill du veta mer om Inphiz?

Läs vår introduktion till Inphiz och hur vi kan förändra ert sätt att arbeta och vilka fördelar och värden det ger er verksamhet. Ladda ner fördjupad information här.

 

 

Våra branscher

Läs mer om våra branscher och om hur Inphiz förenklar er vardag.

  • Skadeservice-, industri- och fastighetstjänster 
  • Miljö och avfall
  • Industri produktionsarbetare
  • Transport och logistik (med fokus på terminalhantering och järnväg)
  • Säkerhet & bevakning


 

Om Inphiz

Inphiz är en digital tjänst med ett antal verktyg för en transparent kommunikation kring regelefterlevnad. Det främjar en säkerhetskultur som skapar tryggare och effektivare arbetsplatser. Vi har sedan 2021 gått till botten med problemet och arbetat utifrån våra kunders verklighet. Med Inphiz har vi satt standarden för hur kunder automatiskt kan följa lagar och regler och säkerställer att regelefterlevnad stöds på ett enkelt sätt. Självservice och medarbetarkommunikation är en viktig del för att stödja processerna att alltid ha rätt certifikat, intyg och behörigheter att utföra sina arbetsuppgifter. Inphiz hanterar hela medarbetarresan från onboarding till off-boarding, vilket inkluderar löpande godkännande av företagets policyer, styrdokument och aktualisering av behörigheter så att chefer tillsammans med medarbetarna har koll på att regelefterlevnad samt lagar och regler följs över tid.

Vill du veta mer om hur du kan skapa bättre och tryggare arbetsmiljö för non-desktop-anställda via Inphiz? Kontakta empower@inphiz.com för mer info.

Leave a Comment