Skip to content

Tror du att du har koll på er fordonsflotta och hur medarbetarna använder dem?

Cedrik Leijon Mar 14, 2024 2:31:29 PM

Artikel: Tror du att du har koll på er fordonsflotta och hur medarbetarna använder dem?
Nyckelord: Arbetsmiljö, regelefterlevnad, kompetensförsörjning, compliance, kommunikation, beteendeförändring, systematiskt miljöarbete, digitalisering, hållbarhetsrapportering, KPI:er
Författare: Cedrik Leijon

I dagens komplexa verksamhetsmiljö är det avgörande att ha fullständig insyn i och kontroll över företagets fordonsflotta samt hur våra medarbetare använder dem. Både ur hållbarhets och ur lönsamhetsperspektiv.


Nuläge i många organisationer

Många organisationer har implementerat olika system och processer för att hantera sina fordon, inklusive Eco-driving-utbildningar och Fleet Management-system. Det är en positiv start.

Det vanliga är att organisationer inte samlar in data från olika källor utan nöjer sig med ett, och att det inte går att göra tillräckligt djupa analyser av data eller skapa automatiska åtgärder baserade på verksamhetens nyckelprestationsindikatorer (KPI:er). Detta leder oftast till att det inte blir någon uppföljning eller i bästa fall manuella uppföljningar långt efter händelser och enbart fokus på det negativa.

Vi måste fråga oss: Hur hanterar vi situationen? Vad innebär det att vara ineffektiva eller "sent på bollen"? Vad är skillnaden mellan att få återkoppling direkt och att ha automatiserade åtgärder kopplade till våra KPI:er?

Utmaningar

Det är viktigt att påpeka att många organisationer har en Fordonspolicy som inkluderar Eco-driving, säkerhetskontroller, och ansvar för fordonens skick och underhåll. Men hur säkerställer vi att policyn inte bara är ett dokument utan också förstås och efterlevs av våra medarbetare?

Det finns en rad utmaningar som du säkerligen kan relatera till, inklusive bristande säkerhetskontroller, dålig Eco-driving, höga bränslekostnader och ineffektiv användning av fordonen. Dessa problem kan i värsta fall leda till allt från ökade kostnader till förlusten av transporttillstånd.

Hållbarhet

Här spelar hållbarhetsaspekten en central roll. Inte bara handlar det om att optimera kostnader och öka effektiviteten utan även att minska vår påverkan på miljön. Att främja Eco-driving och optimera bränsleförbrukningen är inte bara kostnadsbesparande åtgärder utan även steg mot en hållbarare verksamhet.

Positiv kultur

Det är inte bara viktigt att identifiera problemen utan också att bygga en positiv kultur där beröm ges för goda prestationer. Det är en nyckel till långsiktig framgång och engagemang hos medarbetare.

Väl beprövad process

För att sammanföra fordon, policy, data och människor rekommenderar vi följande väl beprövade process:

  1. Samla in befintliga data och analysera den. Vad saknas? Vi rekommenderar att inkludera åtminstone påverkbara kostnader, nyttjandegrad på fordon, Eco-driving data, bränsleförbrukning, dagliga säkerhetskontroller, tomgångskörning och incidentrapportering.

  2. Sätt upp max tre KPI:er som är relevanta och påverkningsbara för våra medarbetare. Exempel inkluderar kostnader per kilometer, Eco-driving nyckeltal och nyttjandegraden av fordon.

  3. Mät resultaten från organisationsnivå ned till individnivå. Det som mäts tenderar att förbättras.

  4. Följ upp och ge återkoppling. Det är viktigt att vara konsekventa och tidiga i återkopplingen.

  5. Automatisera uppföljning och skapa aktiviteter baserade på era KPI:er. Detta ger inte bara snabbare åtgärder och insikt utan också en klarare synlighet i hela organisationen.

  6. Belöna goda prestationer på alla nivåer i organisationen.

  7. Utvärdera resultatet och justera KPI:erna efter gemensamma erfarenheter och organisationens övergripande mål, inklusive hållbarhetsmålen.

Automatisk uppföljning på KPI:er


Vilken skillnad blir det att automatiskt skapa aktiviteter baserat på era nyckeltal, KPI:er?

De tre största skillnaderna vi sett är:

  • Stort lyft av lägsta nivån. Vågar ni vara transparenta med resultatet kommer det gå ännu fortare, då ingen vill vara sämst i klassen.

  • Ett bättre och tydligare ledarskap, då det inte går att gömma sig, aktiviteterna blir synliga i organisationen.

  • Medarbetarna vet vad som gäller, vad som mäts och följs upp.


Vi skapar hållbara förändringar för verksamheter med mycket personal på fältet. Nå 100% compliance med hjälp av Inphiz AI-integrerade och smarta verktyg. Vi gör det enkelt att följa lagar, regler och rutiner för alla i organisationen.

 

Vill du veta mer om Inphiz?

Läs vår introduktion till Inphiz och hur vi kan förändra ert sätt att arbeta och vilka fördelar och värden det ger er verksamhet. Ladda ner fördjupad information här.

 

 

Våra branscher

Läs mer om våra branscher och om hur Inphiz förenklar er vardag.

  • Skadeservice-, industri- och fastighetstjänster 
  • Miljö och avfall
  • Industri produktionsarbetare
  • Transport och logistik (med fokus på terminalhantering och järnväg)
  • Säkerhet & bevakning


 

Om Inphiz

Inphiz är en digital tjänst med ett antal verktyg för en transparent kommunikation kring regelefterlevnad. Det främjar en säkerhetskultur som skapar tryggare och effektivare arbetsplatser. Vi har sedan 2021 gått till botten med problemet och arbetat utifrån våra kunders verklighet. Med Inphiz har vi satt standarden för hur kunder automatiskt kan följa lagar och regler och säkerställer att regelefterlevnad stöds på ett enkelt sätt. Självservice och medarbetarkommunikation är en viktig del för att stödja processerna att alltid ha rätt certifikat, intyg och behörigheter att utföra sina arbetsuppgifter. Inphiz hanterar hela medarbetarresan från onboarding till off-boarding, vilket inkluderar löpande godkännande av företagets policyer, styrdokument och aktualisering av behörigheter så att chefer tillsammans med medarbetarna har koll på att regelefterlevnad samt lagar och regler följs över tid.

Vill du veta mer om hur du kan skapa bättre och tryggare arbetsmiljö för non-desktop-anställda via Inphiz? Kontakta empower@inphiz.com för mer info.

Leave a Comment